Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Namo kojos-poliai

Pasiruošimas pamatų įrengimui aprašytas čia.
Paskutinę rugsėjo savaitę, sinoptikai išpranašavo labai neblogus orus. Kadangi buvo prižadėta, jog pirmadieniui jau bus pagaminti visi pamatų karkasai, suskubome ruoštis polių įrengimui.
Pirmiausia buvo matuojama, tampomi siūlai - ašys ir kalami kuolai - poliai.




Smagu. Sužymėjus polių vietas, jau galima įsivaizduot, kur bus sienos ir galima pasivaikščioti po "namą" :D
Po keletos dienu atvažiavo pagaminti polių ir rostverko karkasai.



Rugsėjo 28d. pradėjome įrenginėti polius. Nuo paskutinių pamatų brėžinių keitimų padariau dar keletą poliaus armatūros pakeitimų. Bendrą armatūros ilgį padariau 3m.taip taupiau ir patogiau gaminti naudojant 6m armatūros štangas. Pagrindinės armatūros diametrą iš D14 pakeičiau į D12. Iš dalies šiuos pakeitimus padariau įkalbėtas statybininko, su kuriuo bendradarbiavimą nutraukiau, jam dar normaliai neprasidėjus. Bet manau šioje vietoje viskas bus tvarkoje. Atnaujintas poliaus brėžinukas:


Viso CFA būdu turime išgręžti 48 polius. Nuo pat ankstaus ryto sklype sujudimas, privažiavo rimtos technikos, zuja statybininkai.


CFA polių gręžimo mašiną Šiauliuose turi tik UAB "Šiaulių plentas", bet jie jos nenuomuoja. Poliagrežė buvo išnuomota ir atvyko iš Plungės.


CFA grąžtas viduryje turi skylę, pro kurią, iškeliant grąžtą, paduodamas betonas. Ištraukus grąžtą, skylė jau būna užpildyta betonu, belieka tik įstumti armatūrą. Tada betonas dar vibruojamas giluminiu vibratoriumi, kad pasišalintų oras. Šis polių įrengimas geras tada, kai norima išvengti polių įgriuvimų, jei gruntiniai vandenys aukštai arba gruntas paslankus.
Galiu pasakyti, kad sustumti ~2,5m mano armatūros į C20/25 betoną nebuvo lengva. Didesnį ilgį sustumti jau tikrai būtų problematiška. Situaciją galbūt palengvintų skystesnis, žemesnės klasės betonas.
Betono supylėm dvi kriaušes po 9 kubus ir vieną 7 kubų. Ant žemės išpilt teko nedaug, max 0,2 kubo.
Taip atrodo visas poliaus įrengimo procesas:


Darbas vyko sklandžiai ir vakarop buvo baigtas. "Užsirovėme" ant 4 akmenėlių. Vieną pavyko pastumti į šoną grežiant kampu, vienas buvo iškapstytas grąžto pagalba, dėl trečio kaltės teko apie metrą perstumti poliaus centrą. Tuo tarpu ketvirtasis sukėlė daugiausia rūpesčių, didžiulis pasitaikė. Visi bandymai perstumti polių 2 metrų diapazone nedavė norimo rezultato. Nusprendėme perpjauti armatūrą pusiau ir vietoj vieno įrengėme du ~2 metrų gylio poliukus, kurie ir atsirėmė i šį didelį riedulį. Dabar galėsiu sakyti, kad mano namas stovi ant akmens :D
Nemaža dalis iškasto grunto buvo praktiškai smėlis, tik iš pačios apačios ištraukėme šiektiek molio. Šis iškastinis smėlis puikiai tiks pamato vidaus užpildymui, mažiau reikės atsivežti iš šalies.
Taigi, sklype turėjo styroti 48 "ūsai", bet po istorijos su didžiuoju akmeniu, styro 49.



Jau kitą savaitę planuojame įrengti rostverką.

Komentarai

  1. Mantas.

    Ar gavot 35 cm grazta? ar 30 dare. 2,5 m sustumti i betona nera sunku jei teisingai karkasai pagaminti ir nuo betono markes tai nepriklauso. Nera polio karkaso is arti, bet kiek matau tai karkasai be centruociu pagaminti, kas nulemia sunku istatyma ir 90 proc atveju vieno ar dvieju armaturos strypu prisisliejima prie polio krasto ir apsauginio betono sluoksnio reikalavimo neislaikymo :) bet nieko namas laikys.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Grąžtas 35cm. Centruočių nedariau.
      Bandžiau pats kišti. Nuo 1-1,5m jaučiasi, kaip pradeda sunkėti stūmimas. Ir nepanašu, kad armatūros galas būtų į šoną įsirėmęs ar karkasas kreivai stovėtų. Net nežinau tada, kodėl :(

      Panaikinti
    2. Mantas
      Na jei karkasas nesiremia i siena tada lieka du variantai, kai per greit iskeliamas graztas ir polio sieneles speja uzgriuti nes betono siurblys nespeja pripusti betono, bet tokiu atveju ir 10 cm uzgriuvimas nebeleidzia karkaso istumti visiskai i skyle. Paskutinis variantas- labai tirstas betonas. Siauliai megsta atvezti labai tirsta betona, todel dirbant patys grezikai turejo pareguliuoti betono tirstuma, nes kaip ir minejau triju zmoniu svoris sustumia ir 6 m karkasa is 6 strypu, o 2,5 m karkaselis sueina ir nuo vieno zmogaus svorio.

      bet is principo turite daug geresnius polius nei visi aplinkiniai kaimynai.

      Panaikinti
    3. Buvau procese nuo iki. Greze kiek priklauso. Iseiga gavosi didesne nei skaiciuota ~3,5 kubo, tai nedapylimu manau neturejo buti. O vat betonas tai tikrai tirstas buvo, net padavimas nuolat kisosi, gali buti, kad nepasireguliavo tinkamai. Statybininkai sake, kad dar nebuvo cfa dare. Nieko, svarbu sukisom, trise nereikejo sokineti, vienas zmogus susitvarke ;) Kaimynu statybos panasu dar praeito simtmecio, tik toleliau yra naju namu kvartalas. Tai taip, pas kaimynus tikriausia juostiniai is bloku.

      Panaikinti
  2. Kiek kainavo armatūra poliams?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Atskirai isskirti vien poliu armaturos negaliu, nes uzsakinejau komplekta visam pamatui, tiek visus karkasus, tiek palaida sujungimams. Reiketu konkrecius svorius pasiskaiciavus isskirstyti. Galiu pasakyti, kad palaida armatura kainavo po 540€ uz tona, o karkasai po 850€ uz tona. Ant visko dar buvo pvm

      Panaikinti
  3. Sveiki,
    galbūt kažkur pražiūrėjau, bet gal galėtumėt patikslinti, kokio gylio skyles gręžėte poliams? Man patiko jūsų sprendimas nekišti armatūros per visą ilgį. Gal domėjotės detaliau, ar tai neturi kokios neigiamos įtakos pamato paslankumui ateityje? Aš pats ruošiuosi pilti polius, armatūros karkasus jau įsigijau, bet paaiškėjo, kad teks gręžti giliau. Sužinojęs tokią naujieną šiek tiek žilstelėjau, bet pamatęs jūsų sprendimą, kažkaip nuotaika pagerėjo :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pasakysiu, ką aš galvoju apie tai. Geras sprendimas tie CFA poliai kuomet yra birus gruntas ir kitaip niekaip, tik ištraukinėti grąžtą reikia gan lėtai, nes užbyrėjimo tikimybė yra kuomet siurblys nespėja paduoti betono ir kad sunkiau eina įvest karkasą nuo 1,5 m gylio, tai dėl to, kad polis nelygus, bet kitaip kartais ir neįmanoma. Ir pas mus darė CFA, lygiai taip pat buvo pasitaikę, kad vos trise užlipę įspaudė :) Bet kaip sakė statybininkai - LAIKYS :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j