Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Medeliai iš sėklų

Šis įrašas nesusijęs su statybomis, tačiau turi ryšį su sklypo aplinkos sutvarkymu. Artėja pavasaris, - laikas pagalvoti apie augalus, kurie ateityje turėtų papuošti mūsų naujų namų aplinką.
Žinoma, racionaliausia ir paprasčiausia būtų įsigyti norimo medelio 1-2 metų ar didesnį sodinuką medelyne. Taip ir padarysime. Tačiau, keletą medelių noriu išauginti ir pats, tiesiog iš sėklų. Sklypas manau liks mūsų šeimai ilgam, tai kodėl jame negalėtų augti keli medžiai užauginti nuo pat sėklytės savom rankom? Po kokių 15-20 metų turėtų būti malonu liesti tokio medžio kamieną. Be to, pats procesas man įdomus ir kelia džiaugsmą ;)


Norimų sėklų įsigijau dar rudenį. Pirkau šioje internetinėje parduotuvėje Sodinu.lt  Jei norimo retesnio medelio sodinuko tektų paieškoti, tai su sėklomis šioje parduotuvėje nėra jokių bėdų, - rasi visko ko tik nori.
Pradėjęs rinktis sėklas, nebegalėjau sustoti ir manau prisipirkau daugiau nei reikia :D Bet žinant, kad ne viskas sudygs, manau bus pats tas.
Nusipirkau šių spygliuočių augalų sėklų:
Pušis austriškoji piramidinė
Pušis korėjinė
Pušis kedrinė
Pušis sibirinė
Anksčiau jokia lietuviška sodyba neapsieidavo be klevų ir liepų, taigi įsigijau ir aš šių sėklų:
Klevas didžialapis
Klevas platanalapis
Klevas platanalapis raudonlapis
Liepa mandžiūrinė
Daiginimo rekomendacijų ieškojau youtube'je. Patarimų radau įvairiausių. Pasirinkau man priimtiniausius ir paprasčiausius. Matysime, ar jie pasiteisins.
Pirmiausia, prieš daiginant, sėklas reikia stratifikuoti. Internete radau tokį stratifikavimo apibrėžimą:
Sėklų stratifikacija: Sėklų stratifikacija yra sėklų paruošimas dygimui. Daugelis medžių ir krūmų sėklų reikalauja šaltojo stratifikacijos laikotarpio tam, kad prasidėtų dygimo procesas.
Sėklų stratifikavimą pradėjau prieš naujuosius metus, nes šaltyje, iki sodinimo, jas reikia išlaikyti 1-2 mėnesius.
Prieš talpinant sėklas į šaltą vietą, jas reikia porą parų mirkyti vandenyje. Vyrauja nuomonė, kad sėklos, kurios mirkant nusėda indo dugne, turi didesnes galimybes sudygti. Tuo tarpu tikimybė, kad likusios plūduriuoti sėklos sudygs, yra maža. Mano atveju taip ir buvo. Kai kurios sėklos liko plūduriuoti. Tačiau jų aš neišmečiau, bandysiu daiginti kaip ir likusias, nusėdusias dugnan, gal pasiseks ir kažkuri iš jų sudygs.
Internete radau patarimų, kad didesnius riešutėlius, prieš stratifikavimą tikslinga išlukštenti. Taip ir padariau, dalį kedro riešutėlių išlukštenau.  Deja, didžioji jų dalis sugedo dar iki sodinimo. Antrąkart taip nebedaryčiau, nes dabar pasodinau tik vieną Sibirinės pušies riešutėlį. Tikimybė išsiauginti šį medelį šiemet labai maža :(
Patį stratifikavimą atlikau taip:
Išmirkytas sėkleles susukau į negausiai sudrėkintą popierinį rankšluostį.


Šitokį "užtaisą" patalpinau į sandariai užspaudžiamą maišelį ant kurio užsirašiau augalo pavadinimą.


Maišelius su stratifikavimui paruoštomis sėklomis sudėjau į apatinę šaldytuvo lentyną. Ten palaikoma pastovi 4-5 laipsnių temperatūra, - pats tas sėklų aktyvavimui.


Kas 2-3 savaites sėklas patikrindavau, kad nebūtų apipelijusių ar sugedusių. Kaip minėjau, didžioji dalis išlukštentų riešutėlių sugedo. Daugiau bėdų nebuvo.
Štai ir atėjo vasario vidurys. Laikas sodinti paruoštas sėklas. Kai kurios Austriškosios piramidinės pušies sėklytės išleido daigelius dar būdamos šaldytuve. Taigi, bent jau šio medelio daigų manau pavyks užsiauginti ;)


Visą stratifikavimo laiką kaupiau tuščius grietinės indelius su dangteliais. Jie atstos mini šiltnamius. Į juos ir sodinsiu sėklas. Pasiruošiau elementaraus komposto ir pirmyn.


Kompostas keliauja į indelį. Ant indelio šono užklijuojame sodinamo augalo pavadinimą, kad žinoti kas turi sudygti.


Sėklas negiliai įspaudžiame į juodžemį ir užpilame 0,5-1cm sluoksniu komposto.


Negausiai paliejus, uždedu adatos pagalba pabadytą dangtelį ir šiltnamiukas dygimui paruoštas.


Šiltnamiukai išsirikiavo ant šilčiausios palangės pietinėje pusėje.


Nekantraudamas laukiu pirmųjų daigų ;)

Komentarai

  1. Medžiai yra gėris, teko mums iš šios parduotuvės pirkti daug ir eksperimentuoti kelis metus, vieni medeliai augo, kiti ne. Japoninė sofora išauginime iki 2 m. kol galų gale numirė :( užsiėmimas smagus, tačiau galutinis rezultatas nekoks, tam reikia itin daug žinių ir sąlygų. Tad po kelių metų eksperimentų ir sėklų pirkimo, nutarėme, kad geriau pirkti praaugintą augalą ir iš karto džiaugtis rezultatų. Sėklos, žemės ir tt. gaunasi netaip ir pigiai, o rezultato nelabai yra :)
    Norint auginti sibiro kedrus, paprasčiausiai bet kokiame turguje pirkite negliaudytų kedrų riešutų, juos stratifikuokite ir sodinkite, daigumas itin didelis :)
    Klausimas jei medeliai sėkmingai užaugs kur juos sodinsite savo sklype, nes dauguma jų pasirinkote itin didelius :)))))
    Sėkmės augalininkystėje :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau keleta, kad ir didesniu medziu, puseje hektaro pavyks ikomponuoti. Kad tik, kaip minejote, rasti tinkama vieta ir salygas augimui ;)

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j