Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Dujos sklype

Trumpas chronologiškas įrašas, apie tai kas atlikta sklype šiandieną.
Šalia mūsų sklypo eina dujotiekio trasa. Kadangi mes nusistatę prieš įvairaus tipo mikrobangų bei indukcines krosneles, plyteles ir virykles, nusprendėme maistui gaminti pasirinkti įprastą dujinę viryklę.
Šį reikalą buvo pavesta sutvarkyti žmonai. Viskas vyko paprastai ir sklandžiai. Nuvykus į ESO teko užpildyti paraišką dujų įvado atvedimui iki sklypo. Tai vyko iškarto po Naujųjų. Atstumas nuo trasos nedidelis, tik per keliuko plotį, bus kokie 3-4 metrai.
Viso sumokėjome 392€ ir laukėme, kada darbai bus atlikti. ESO prižadėjo, kad viską atliks jų rangovas. Sklype dujas ves jau mūsų žmonės.
Praėjus geram mėnesiui nuo paraiškos užpildymo, rangovas ėmė skambinėti ir klausti, kada galėtų atlikti darbus. Prašėme palaukti, kol būsime pasiruošę, nes tuo metu numatytoje vietoje stovėjo statybinis konteineris.
Jau geros dvi savaitės, kaip vieta atlaisvinta ir šiandien ryte sulaukėme dujininkų, o perpiet darbai jau buvo baigti.
Dabar prie sklypo turime netik elektrą, bet ir dujas ;)




Dabar liko pasiruošti projektuką ir prasivesti dujas sklypo teritorijoje.

Komentarai

  1. Atsakymai
    1. Nepatinka kaitinimas elektromagnetinemis bangomis, manom, kad tai nesveika

      Panaikinti
    2. Geriau sena, gera, laiko patikrinta ugnele :)

      Panaikinti
    3. O ir šiaip, neskaitant to kad gerokai pigiau dujinės, jos pakankamai greit ikaitina viską ką reikia, ir gaminant indukcinės duoda greitą temperaturinį šuolį, kai dujinės tolygų..

      Panaikinti
  2. Laba diena, namo šildymui dujų nenaudosite? Jeigu ne kodel?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Namas bus siltas ir sandarus. Silumos siurblys bus daugiau nei pakankamas silumos saltinis, daugiau programavimo galimybiu o be to ir siluma bus pigesne, nei sildant dujomis.

      Panaikinti
    2. Labas vakaras,

      Man irgi labiau priimtinas sprendimas šildytis šilumos siurbliu, nors turiu galimybę vestis dujas. Ir čia ne dėl šildymo kainos. Skaičiavimų nedariau, bet dauguma visgi pigiau laiko dujinį šildymą. Kodėl manai, kad dujom brangiau? Teko paskaičiuoti?

      Panaikinti
    3. Bloguose yra skaiciu tiek prie sildymo dujom, tiek ss, galima susidaryti vaizda. Kad ir B klases namuose, jei vidutinio saltumo men dujom 70-80€, tai panasiam name ss ~60€ prisuka

      Panaikinti
    4. Dar kitas dalykas tai, kad dujiniam katilui reikalingas kaminukas, o sandariame name tai jau problema

      Panaikinti
    5. Galima bandyt ir grubiai paskaiciuoti, tik nezinau dujiniu katilu parametru. O SS butu kazkas panasaus: A+ klases namui metinis poreikis ~40kWh kvadratui. Tarkim 130 kv bus 5200kWh metams. Normalaus SS vidutinis metinis COP bus bent 3, tai sunaudosim 5200/3=1730kWh kas sudarys 1700*0,113m=195€ sezonui. Grubiai kazkaip taip. Sandaresne troba, - silumos poreikis dar mazesnis

      Panaikinti
    6. Bandau sumesti tom paciom salygom ir dujoms. Jei kubas generuoja 11kwh, tai metams reikes 5200/11=472kubu duju. Tai bus 472*0,616=290€. Dar bus pastovioji dalis 12*3,151=38€.
      Primityviai kazkaip taip

      Panaikinti
    7. Nors realybeje, dujomis dar butu ruosiamas vanduo, gaminamas maistas, tai metinis kiekis butu didesnis o tarifas palankesnis. Tai fakte siltame name speju SS=dujinis katilas. SS pranasumas liktu didesnes valdymo galimybes ir pigesnis karstas vanduo siltuoju periodu. Dar reiktu isivertinti sistemu irengimo kainas, kaminas dujoms, patalpa ir priesgaisriniu salygu ispildymas dujinio katilo atveju

      Panaikinti
    8. Dar kai kurie SS turi toki pribombasa kaip vesinimas. Taciau tikrai salta uzsitesusia ziema dujinis katilas kogero butu efektyvesnis, nes SS COP ilgai butu zemas. Taigi, jei dujos salia ir jas vedat maistui, tai dujinis sildymas manau irgi butu puikus pasirinkimas

      Panaikinti
  3. Turint name dujas butu griekas sildytis silumos siurbliu. Imant dujini katila uz 300Eur (kondensacinis niekados neatsipirks siltame name) su 0.9 efektyvumu, tie patys 5400kwh, kai duju kaloringumas 10kwh/m3, kainuos 5400kwh/10*0.9*0.39=190Eur, plius abonentinis 12*3,99=48Eur. Is viso per metus 238Eur. Su SS kaip paskaiciavot 195Eur, bet dar pridekit karsta vandeni, tai bendrai gausis nors ir maziau, bet netoli tu paciu 238Eur.
    Tuomet investicijos. Dujomis, katilas 300Eur, dumtraukis 150Eur, kombinuotas 80ltr boileris 150Eur, viso be pajungimu tik 600Eur. Kad atpirktu 40Eur brangesni sildyma, SS iranga turi kainuoti ne daugiau kaip 1000Eur. Nemaciau tokiu pigiu oras-vanduo SS. Priedo su SS reikes didesnio boilerio, o ir pati SS iranga uzims daugiau vietos katilineje. Del kamino nereiktu per daug jaudintis, tiesiog papildomu 10Eur per metus nuostoliu.
    Idomu, minejot, kad su SS yra daugiau programavimo galimybiu, ka turit omenyje?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 5400 cia kur bandom kalkuliuoti tai suprantu grynai sildymui ir vertiname. Vandeniui ruosti jau atskiros kWh abiem atvejais butu.
      Taip, sutinku, kad tame paciame name islaidos sildymui renkantis bet kuri is aptariamu variantu butu kogero analogiskos.
      Vidinis SS blokas su integruotu boileriu bus realiai "saldytuvas" 60x60x170, tai vietos tikrai neuzims daugiau nei duju katilas su atskiru boileriu.
      Del programavimo galimybiu, turejau omenyje variantus uzprogramuoti skirtingus rezimus paros ar ilgesniame periode. Nors gal nauji duju kondensaciniai katilai irgi turi panasias galimybes?
      Skaiciuojant duju isirengima reiktu isikalkuliuoti ir ju atvedimo kainas, kurios, esant didesniems atstumams yra tikrai nemazos.
      Vnz, renkantis reiktu isivertinti visas tas dedamasiais ir paciam nuspresti, kuris budas tinkamiausias, nes kaip issiaiskinome, islaidos veliau butu praktiskai analogiskos ir tiesiogiai priklausancios nuo namo sandarumo ir apsiltinimo kokybes

      Panaikinti
  4. Vertinant skaičiavimus dujos greičiausiai yra pigiau. Tik užsiimant su dujomis reikia susitaikyti, kad teks paisyti tam tikrų reikalavimų ( leidimai, priešgaisriniai reikalavimai, projektai ir t.t.) Dar yra labai svarbu ko nori pats statytojas, čia tie papildomi eurai bendroje namo sąmatoje nesudaro tokio didelio skirtumo.
    Žiūrint į priekį... Visais įmanomais būdais yra propaguojama atsinaujinanti energija. Gal kolkas ji yra brangoka, bet tik laiko klausimas kada dauguma namų turės savo elektrines ir akumuliatorius energijai kaupti. Ar tai bus pigu greitu laiku- neaišku. Bet aš pasiruošęs už tai mokėti tam, kad namas būtų labiau autonomiškas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pas tave dujų vamzdis išlys prie pat dujinės viryklės ar kažkur katilinėje? Jei katilinėje ,tai iki dujinės eis virš lubų ar po žeme ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Specialus ivadas, kuri galima kisti po pamatu, islys virtuveje, kampe. Is ten jau zarna pajungsime prie virykles. Toki ivada naudojo Raituzas, rasit jo statybu bloge

      Panaikinti
  6. Tai ir aš tokį pat naudosiu, bet pas mane išlys garaže ir iki virtuvės eis po lubomis. Tai įdomu ar galima namo viduje eiti po grindimis? Nes iš lubų islendantis vamzdis nekaip atrodo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Berods po grindimis negali. Nuo ten kur islenda turi vestis virs grindu. Bet nesu 100proc tikras

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Šilumos siurblio oras-vanduo montavimas ir paleidimas

Praėjusią žiemą šildymo įrangos dar neturėjome, taigi patalpas šildėme tepalinio radiatoriaus bei rekuperatoriaus teno pagalba. Apie tai plačiau rašiau čia: Šildome namą neekonomiškai Šildymo reikalai - gruodis Žiema žiemužė - šildymas sausį Pasišildymai vasarį Kovą šildomės rekuperatoriumi Kaip šilumos šaltinis mūsų name, jau projektavimo stadijoje, buvo pasirinktas šilumos siurblys oras-vanduo. Netgi techninę patalpą projektavome tokio dydžio, kad kompaktiškai patalpintume būtent tokio tipo įrenginį. Konkretų šilumos siurblį teko išsirinkti jau komunikacijų vedžiojimo stadijoje, nes reikalingo diametro vamzdelius ir kabelius norėjome pasikloti po žeme, pravesdami po pamatu, kad nepažeistume namo sandarumo. Fotografijų, kaip buvo pakloti vamzdeliai ir kabeliai šilumos siurbliui yra šiame įraše: Darbai įsibėgėja Pirminiame variante rinkomės tarp Mitsubishi ir Nibe šilumos siurblių, norėjome kokybiško ir patikimo įrenginio. Abejų firmų įrenginiai nepigūs, bet tikimės, kad inv

Angokraščių apdirbimas, palangės

Atsilaisvinus apdailininkų brigadai, su kuria buvome sutarę atlikti mūsų trobesio vidaus apdailą, kovo 19d. buvo atsivežti būtiniausi daiktai ir įrankiai, - startavome su vidaus apdailos darbais ;) Pirmame etape, kad būtų galima užsiimti sienų gražinimu, buvo įrenginėjamos lubos ir apdirbti langų angokraščiai. Angokraščių "priauginimui" panaudojome suomišką FINNFOAM kietą XPS. Ant langų profilių užsileido apie 2cm XPS'o. Apačioje buvo paliktas tarpelis palangės įstatymui. Išklijuota anga armuojama ir tinkuojama. Sudedami metaliniai apsauginiai kampai išorinių kampų apsaugai, tiek angokraščiams, tiek sienoms. Toliau sekė špakliavimas ir palangių įstatymas. Palanges pasirinkome vokiškas "Werzalit" laminuotos medžio drožlių plokštės, baltas (pieno baltumo). Turėtų būti pakankamai tvirtos, o kaip ekspluatuosis fakte, - laikas parodys. Aš buvau už kokybiškas baltas plastikines palanges, tačiau šiuo as

Nulinė kanalizacija

Balandžio 9 diena. Orai gražūs ir saulėti. Pradedame darbus jau namo viduje. Iš pat ryto atvyko vaikinai iš AFS Baltic . Jų pagalba numatyta atlikti nemažai darbų, o pats pirmasis, - nulinė kanalizacija. Nulinės kanalizacijos įrengimui pasirinkome MegaPlast ir Pipelife vamzdžius. Pagrindinė šaka, - 160mm diametro vamzdis. Klozetams ir bide skirtas 110mm diametras. Plautuvėms panaudoti 50mm diametro vamzdžiai. Nulinės kanalizacijos schemutė: Darbai vyko sparčiai ir sklandžiai. Visi vamzdžiai buvo pakasti po rostverku, jo nepažeidžiant, tik išvadas į lauką kirto apšiltinimo "sijoną" maždaug 70cm gylyje po žeme. Išalas jau išėjęs, tačiau šiaurinėje pusėje, kur numatytas išvedimas į lauką, ten kur nebūna saulės, su juo dar teko pakovoti ir pasitelkti į pagalbą netgi perforatorių. Aukščiausias taškas - plautuvė virtuvėje: Aukščiausias taškas nuvestas pajungti į pagrindinę trasą. Pagrindinė trasa eina tiesiai per koridoriaus vidurį. Į j